Dakpannen

Voor hellende daken blijft het gebruik van dakpannen het meest populair. Zowel bij bestaande bouw als bij nieuwbouw komen dakpannen overal terug in het Nederlandse straatbeeld. Er zijn vele voordelen die de populariteit van dakpannen verklaren. Door uitgebreid in te gaan op de opties van diverse dakpannen en welke kosten hierbij komen kijken, kan zelf de keuze gemaakt worden of dakpannen ook voor thuis situatie geschikt is.

Voordelen van dakpannen

Om met de deur in huis te vallen zullen de dakpannen nog heel lang de meest populaire optie zijn. Zeker bij woningbouw met hellende daken wordt dit grotendeels van de gevallen verkozen boven de andere opties. Dit mede door onderstaande voordelen die dakpannen kennen.

  1. Levensduur
  2. Bestand tegen het Nederlandse klimaat
  3. Goede brandveiligheid
  4. Makkelijk leggen en onderhouden

Door het materiaal waarvan de dakpannen gemaakt zijn, waar we later op terug komen, is de levensduur van een dakpan is 35 tot 60 jaar. Uiteraard afhankelijk van het onderhoud en ligging. Dakpannen kunnen wel lichtelijk verkleuren, maar dit heeft geen invloed op de houdbaarheid.

Zeker in Nederland met veel verschillende weersinvloeden, zijn dakpannen een goede keuze. Deze kunnen zowel kou als warmte goed verdragen. Een ander voordeel van het materiaal is dat deze niet makkelijk vlam vatten, beton/keramiek is niet brandgevoelig.

De vorm van een dakpan zorgt ervoor dat deze makkelijk te plaatsen zijn en doordat een pannendak uit allemaal losse puzzelstukjes bestaat, is het ook eenvoudig om slechts enkele pannen te vervangen. Dit is een goedkope manier van het repareren bij (storm) schade.

Allerlei soorten dakpannen

Bij dakpannen wordt er vaak gedacht aan 1 soort, namelijk de ouderwetse oranje dakpannen. Dit is de meest voorkomende kleur, maar naast kleur zijn er nog meer verschillen in de diverse soorten dakpannen. De kleur daar gelaten, onderscheiden wij dakpannen in:

  1. Keramische dakpannen
  2. Betonnen dakpannen

Hieronder gaan wij dieper in op de verschillen, denk hierbij aan de volgende kenmerken:

  • Duurzaamheid
  • Kosten
  • Voordelen

Bezig met het leggen van dakpannen

Keramische dakpannen

Betonnen dakpannen

Concurrentie van dakpannen

Bij het leggen van een nieuw dak kan er naast dakpannen ook nog gekozen worden voor:

Bitumen

Shingles

Het leggen/vervangen

Tijdelijk oplossing lekkage

[et_pb_section admin_label=”Sectie” global_module=”122″ fullwidth=”on” specialty=”off” …